ВИДЕО: Доаѓа автомобилот кој сам вози и се паркира

Волво почнува со производство на самовозечки автомобил, на улицте на Гетеборг тој ќе се најде во 2017година.

Volvo_front_side

Пилот проектот на Волво го поддржува и шведската влада, во производство се околу 100 возила, кои ќе се движат по 50 километри одбрани патишта.

Технологијата на автономното возење подразбира препуштање на автомобилот кога околностите тоа го дозволуваат. Тоа значи дека возачот може да го планира возењето, дека ќе може да зборува на телефон илио да игра ирга додека автомобилот сам се вози.

Целта е да се создаде автомобил кој може сам да се избори со условите во сообраќајот, вели експертот на Волво, Ерик Коелинг.

Проектот овозможива автомобилот на може и сам да се паркира, а ќе води сметка и за тоа како другите се однесуваат во сообраќајот.

Ознаки: , ,

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.