Самсунг влегува во автомобилскиот бизнис

Еден од најголемите производители на телевизори и паметни телефони, јужнокорејската “Самсунг“, наскоро има намера да влезе и на пазарот на автомобили со патенти за нов електричен мотор и гуми за електрично возило, но и патенти за контрола на безбедноста од аспект на здравствената состојба на возачот.

imagesКомпанијата веќе поднела барање за признавање на патентите кај надлежните институции во САД и Јужна Кореја, пишува ВолСтрит журнал.

Покрај ова, “Самсунг“ поднел и барање за одобрување на уште еден патент кој го пропишува начинот на комуникација меѓу возачот и замислениот електричен автомобил на компанијата. Возилото би го препознавало возачот на основа на паметен мобилен телефон кој го има кај себе и би се создала врска меѓу телефонот и возилото.

Електричното возило ќе го познава дневниот распоред на обврски и важни состаноци на кои возчот мора да стигне, да предлага рути на патување, да го извести возачот за потребата од полнење на батеријата во возилото.

Засега не е познато кога ова возило опишано во патентите ќе може да биде достапно и комерцијално.

Ознаки: ,

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.