ВИДЕО: Од 600 луѓе само еден човек

Во британските медиуми овие денови се повеќе се пишува за поразувачките резултати од еден социјален експеримент, кој покажа дека од 616 случајни минувачи само едно лице се одлучи да помогне на изгубено девојче.

Untitled

Девојчето, чија задача беше да изгледа „што поизгубено“, загрижено стоеше на една британска железничка станица држејќи играчка, но минувачите очигледно не реагирале на неа.

Медиумите пишуваат дека некогаш било нормално да се застане и се обидеш да помогнеш на изгубено дете, но тоа денес очигледно повеќе не е случај. Од 616 минувачи, само една постара госпоѓа одлучи да помогне на седумгодишно девојче, додека другите само го одминувале.

– Стоешe предолго сама без родителите или пријателите, па и се доближив. Иако, морам да признаам дека не бев сигурна дали ќе ја прашам дали е се во ред, раскажува Прл Питчер.

Експертите ова појава ја објаснуваат со зафатеноста на минувачите, но и стравот, кој пред се е присутен кај возрасните мажи, кои не сакаат нивната постапка погрешно да се сфати. Но, додаваат и дека грижата за децата би требало да биде посилна од стравот.

Ознаки: 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.