Најмалку 24 лица сакаат да си го сменат полот

Во Македонија најмалку 24 лица се решени да си го сменат полот, од мажи да станат жени и обратно. Засега тие лица за себе велат дека се транссексуалци или на половина пат меѓу маж и жена, пишува Дневник.

kristrer_stromholm_6

Транссексуалците се лица што се чувствуваат заробени во тело на спротивниот пол, па оние што се родиле, на пример, како мажи копнеат да станат жени. Некои од нив по макотрпни и долготрајни хормонски терапии, на крајот конечно и хируршки го менуваат полот.

Во Македонија ваков тип зафати не регулирани со закон, па затоа и не се прават, но приватните клиники нудат услуги од странски лекари кои може да ги советуваат овие лица.

Од Kлиничката болница „Аџибадем Систина“, каде што овие лица барале помош, велат дека за последните две години дури 24 лица побарале совет за ваков вид интервенции. Од болницата велат дека досега не се извршила ниту една таква интервенција оти кај нас с` уште нема таков закон со кој би се регулирале зафатите за промена на полот.

Но, додаваат дека во болницата како стручен соработник е ангажиран врвен светски уролог – хирург од Србија, кој при неговите посети ги советува овие лица на кој начин се прават ваквите многу сериозни зафати, кои понекогаш траат и со децении.

– Освен закон, потребно е државата да формира и етичка комисија од најмалку тројца психијатри, кои се занимаваат со оваа проблематика. Потоа таа комисија, по претходни прегледи, кои траат долго, некогаш и со години, дава мислење дали пациентот е подготвен да го промени полот или проценуваат дали пациентот навистина се чувствува како женско, односно машко – велат од „Аџибадем Систина“.

Лицата од Македонија, кои сакаат да го променат полот, најчесто тоа го прават во Србија, каде што законот дозволува вакви зафати. Од организациите велат дека немаат точна евиденција дали повеќе се заинтересирани мажите или жените да го сменат полот.

Од невладините организации, кои им помагаат на трансродните лица, велат дека во моментов неколку лица се на хормонска терапија како подготовка за промена на полот, но засега немаат информација дека некој од Македонија сепак и хируршки го сменил полот.

Александар Мицковски, хирург, уролог во Kлиничката болница „Аџибадем Систина“, вели дека еден од условите за промена на полот е пациентот да е полнолетен, односно да има над 18 години.

– Во нашата болницата не се вршат зафати за промена на полот, но има пациенти што ги користат услугите и се консултираат. Инаку, операцијата за промена на полот е комплексна и тешка интервенција, која трае и до 10 часа. Во светот има многу малку тимови од доктори кои прават промена на полот – вели хирургот и уролог Мицковски, кој веќе неколку години интензивно соработува со д-р Ѓорѓевиќ, кој веќе неколку години е стручен соработник во Kлиничката болница „Аџибадем Систина“.

Од болницата додаваат дека светските практики за промена на полот почнуваат со хормонска терапија, со која се менуваат сексуалните и полните карактеристики, потоа долготрајна и интензивна психолошка терапија и на крајот следува хируршкиот зафат за промена на полот.

Лекарите објаснуваат дека транссексуализмот долго го третирале како феномен, но подоцна научниците докажале дека со испитување на мозокот на лицата што се чувствувале заробени во тело од друг пол е откриена полна диференцијација во еден дел од мозокот. Една од значајните терапии е психолошката оти овие лица имаат висок степен на проблеми со менталното здравје, депресии, анксиозност, разни облици на зависност, но и голем степен на самоубиства, особено кога минуваат низ периодот на терапија.

Повеќе прочитајте на Дневник.мк

Ознаки: ,

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.