Тојота го претстави првиот сериски автомобил на водород

По 20 години прелиминарни активности на автосалонот во Париз, Тојоа го претстави првиот сериски модел, придвижуван од водород. Тој се наеркува „Fuel Cell Sedan“, а во Јапонија продажбата треба да започне во април, додека во САД ќе се лансира подоцна во текот на следната година.

Toyota-FCV-Concept-right-side-view-28340

Од компанијата тврдат дека возилото има удобноста на стандарден модел во класата. Со цел зголемување на просторот во кабината и багажникот, двата резервоари за компримиран водород се наоѓаат во подот на автомобилот.

„Toyota Fuel Cell Sedan“ е со преден погон кој доаѓа од електричен мотор, поставен под предниот капак. Тој добива струја која се генериран од реакцијата помеѓу водородот од резервоарите и кислород во воздухот. Нивната интеракција се случува во горивни ќелии. Специјален конвертор го зголемува напонот на струјата, па да се намали големината на горивните ќелии.

Возилото ќе чини  над 50.000 евра. Автомобилот ќе се нуди само во оние делови на земјата, каде што треба да се гради инфрактруктура од станици кои ќе имаат полначи за водород. Според пресметките, полнењето на резервоарите на еколошкиот седан се реализира за три минути.

Ознаки: , ,

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.