ПОВТОРНО: Од граѓански сеф на Комерцијална банка одземени 40.000 долари

Од граѓански сеф во Комерцијална банка-филијала Битола непознат сторител во периодот од 26 мај 2016 година до 21 октомври 2016 година одзел вкупно 40.000 долари.

sef-za-zlato.jpg-500-640x355

Кражбата на 21 октомври 2016 година во 17:15 часот во Битола, ја пријавил Д.Ц. (35), кој бил полномошник по овластување на корисникот на сефот М.Т. (53), кој живеел во Канада, соопшти денеска МВР.

Пријавителот откако по пропишаната процедура, му било дозволено да има пристап до сефот, забележал дека ги нема ковертите и за тоа го информирал директорот на банката.

Сторителот на непознат начин и без оштетување го отворил сефот и одзел два бели коверти во кои имало по 20.000 канадски долари, односно вкупно 40.000 долари, сите во апоени од по 100 долари.

Во консултација со Јавен обвинител увид бил извршен на 24.10.2016 година од страна на ОКТУПА од полициска станица Битола и се преземаат мерки за пронаоѓање на сторителот и за целосно расчистување на случајот.

Известување од Комерцијална банка АД Скопје во врска со наводна злоупотреба на содржина на сеф во Битола

Во поголем дел од медиумите беше објавена вест за нов случај на наводна злоупотреба на содржина од сеф во филијата на Банката во Битола.

Досегашните наоди на Внатрешната инспекција на Банката укажуваат на правилна примена на интерните процедури и законските прописи. Во првопријавениот случај од 05.10.2016, не се утврдени неправилности во сефовското работење. Досегашните истражувања на второпријавениот случај, не упатуваат на насилно и неовластено отварање на сефот.

Двата наведени случаи се пријавени во МВР/ОЈО, кои согласно законските надлежности ја водат истрагата, а Комерцијална банка во целост соработува со овие органи.

Бидејќи сметаме дека се работи за непотврдени случаи на внатрешна злоупотреба, нагласуваме дека не постои техничка можност овластен вработен во Банката самостојно да отвори сеф. Сефовите имаат два клуча од кои едниот е во депото на НБРМ, а вториот кај корисникот на сефот. Согласно законските прописи Банката нема увид во содржината која корисниците ја чуваат во сефовите.

Банката ја исклучува можноста од вмешаност во овие два наводни случаи на злоупотреба, а бидејќи не е исклучено евентуално повторување на вакви или слични пријавувања, Банката укажува дека секое лажно пријавување подразбира кривична одговорност.

Комерцијална банка АД Скопје

Ознаки: 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.