Реакција на НБРМ: Намалувањето на девизните резерви е заради раздолжувањето кон странство

Во врска со денешните објави од неколку медиуми во врска со намалувањето на девизните резерви, Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста за следново:

NBRM-16-

Намалувањето на девизните резерви во најголем дел е резултат на раздолжувањето на Република Македонија кон меѓународните кредитори и намалување на севкупниот долг на Република Македонија, нешто што веќе беше најавено и од Министерството за финансии. Дополнително, беа вратени достасани девизни депозити на домашните деловни банки пласирани во Народната банка во периодот од мај 2016 година наваму.

Станува збор за планирани активности, при што девизните резерви остануваат на солидно високо ниво од над 2,55 милијарди евра, или 349 милиони евра повеќе од состојбата пред една година.

Народна банка на Република Македонија

Ознаки: , ,

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.