Намалено меѓународното кредитирање на грчките банки

Средстава за кредитирање што грчките банки ги добиваат од Механизмот за вонредна помош за ликвидност (ЕЛА) и од Европската централна банка, минатиот месец се намалени за 3,3 милијарди евра.

130509073049-greek-banks-1024x576

Како што јави грчкиот електронски весник Њуз.ин, според податоците од грчките банки, нивното меѓународно кредитирање минатиот месец изнесувало 68,5 милијарди евра, за разлика од октомвриските 71,8 милијарди евра.

Ваквото намалување, според експертите, се должи на подобрената ликвидоност на грчките банки, но и на стабилизирањето на приливот на средства во банкарските институции од страна на приватниот сектор.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.