Индија пред финансиска апокалипса, шестата светска економија во голема готовинска криза

Земјата која го изведе најголемиот финансиски експеримент во историјата ја чека апокалипса. Вака светските меидуми ја опишуваат ситуацијата во Индија која веќе неколку месеци се соочува со таканарешената готовинска криза.

_92426602_mediaitem92426601

По одлуката на индискиот премиер Нарендра Моди од промет да се повлечат речиси 60% од активните банкноти, Индија се соочува со недостиг на готовина и големи проблеми во плаќањата, особено кај малите бизниси.

Идејата е да се отстранат т.н валкани пари кои ги поседуваат криминалците и елитата и да се спроведе демонетизација како прв чекор во “безготовинската” револуција и да се спречат милијарди сомнителни финансиски трансакции.

– Ова ќе го зајакне обичниот човек во борбата против корупцијата, црните пари и лажните валути, изјави Моди.

Изминатиот период работниците масовно ги напуштаат своите работни места во фабриките во големите градови и се враќаат во малите средини од каде што дошле бидејќи досега платата ја добивале во кеш. Дури третина од индиското население нема отворено сметка во банка, така што исплатата на нивните плати во овој случај изгледа невозможна.

Индиската народна банка пред повеќе од месец, издаде ,7 милиони нови банкноти што е третина од повлечените банкноти од употреба. Со тоа шестата економија во светот остана со 60% помалку валути.

И покрај тоа што бизнисмените се очајни, премиерот инсистира својата замисла да ја реализира до крај и тврди дека “само што започна”.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.