Австрија ја доби првата биткоин банка

Првата биткоин банка е отворена во Австрија, поточно во Виена на познатата “Mariahilfer Strasse” под името “Bitcoin-Bank”.

50c078f0ee21772a38213187a27ff931_L

Клиентите ќе можат да ги разменуват еврата за биткоини и обратно, но и да добиваат информации за дигиталната валута. Целта е да се олесни и да се направи побезбедно купување и продавање на биткоинот.

Генералниот директор на “Bit Trust”- сопственикот на “Bitcoin Bank”, Магдалена Исбрандт, изјави дека предноста на дигиталната валута е во тоа што нејзините транскациите се побрзи и можат да бидат направени без посредници.

За да добие биткоини, клиентот на “Bitcoin-Bank“ треба да има специјална адреса, составена од 27 до 34 букви и бројки – нешто како виртуелно сандаче за примање и испраќање на биткоини. Овие адреси не се регистрирани и на клиентите им е загарантирана целосна анонимност при извршување на трансакциите.

Првиот банкомат за биткоини во Австрија се појави пред три години, а до денес во Виена плаќање со помош на биткоин поддржуваат 20 компании и институции, вклучувајќи барови, ресторани.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.