Исланд ја укинува контролата на капиталот воведена по финансиската криза

Исланд од вторник ќе ги укине сите контроли на капиталните текови за граѓаните, деловниот сектор и пензиските фондови, кои беа воведени во 2008-та, откако тамошните банки банкротираа заради финансиската криза.

island_zastava_0_0_468X10000

Исландската влада смета дека стопанството се опоравило доволно за да се укинат контролите насочени кон ограничување на приливот и одливот на пари во и од земјата.

Капиталните контроли помогнаа да се стабилизираат курсот на валутата и економијата во текот на финансискиот крах кој ја погоди земјата.

Со нивното укинување Исланд целосно се враќа на меѓународните финансиски пазари.

Comments are closed.