Словенечки банки детектираа обид за перење пари од Русија

Неколку словенечки банки регистрираа трансакции за кои се постојат сомнежи за поврзаност со обиди за перење „валкани” пари од Русија, пишува љубљанскиот весник „Дело”.

bankaslo2

Во Словенија во осум банки се уплатени вкупно 15 милиони евра, кои потекнуваат од фиктивни претпријатија во Велика Британија и Кипар. Средствата две години биле уплаќани на 56 сметки на четири фирми и две физички лица од Словенија.

На тој начин се испрани 20 милијарди евра од руско потекло, наведува „Дело“, додавајќи дека случајот банките го пријавиле на властите.

Comments are closed.