Грците повлекле четири милијарди евра од банките за два и пол месеци

Околу четири милијарди евра повлекле Грците од банките само за првите два и пол месеци од оваа година, објави весникот „Вима“.

283031-grchkite-banki-kje-ostanat-zatvoreni-i-po-referendumot-vo-nedela

Банкарите се загрижени дека забавувањето на процесот на оценка на условите за исплата на нова транша од помошта за Грција, може да има последици врз ликвидноста на грчкиот банкарски систем.

Грчките банки забележуваат дека од почетокот на годината банкарските влогови се намалуваат, при што на тој начин станува уште потешко банките да ја постигнат целта за да ги зголемат депозитите на фирмите и домаќинствата за десет милијарди евра во текот на оваа година, додава весникот.

Comments are closed.