Еврото на двонеделен минимум

Еврото доживеа двонеделен минимум откако податоците покажаа дека инфлацијата во контекст на валутниот влок во март се намали многу повеќе отколку што се очекуваше.

17741834_303

Тоа падна 1% во однос на доларот што е најлошо движење во последните 7 недели, затоа што инвеститорите ги ревидираа своите очекувања во врска со термините кога Европската централна банка ќе започне со нормализирање на монетарната политика.

Имено тоа ослабнало додатни 0,1 процент на 1,0670 долари, што е најниско ниво од 15 март, по објавувањето на податоците дека инфлацијата во март изнесува 1,5% на годишно ниво.

Доларот кој ги има остварено бенефитите од слабеењето на еврото изминатата недела, како и поради солидните податоци за економијата на САД, се зголеми за 0,2%, па доларскиот индекс изнесуваше 100,55 поени.

Comments are closed.