Притвор за осомничениот за грабежот во НЛБ Банка

Судија на претходна постапка, по предлог од надлежниот јавен обвинител, му определи 30-дневен притвор на Б.С. (40) од Скопје кој завчера изврши грабеж во НЛБ Банка во Скопје.

tutunska-banka

Јавното обвинителство соопшти дека издало наредба за спроведување истражна постапка против едно лице, осомничено дека сторило кривично дело Затајување по член 239 став 5, а во врска со ставовите 3 и 1 и со член 45 од Кривичниот законик. Лицето е осомничено дека затаилo два милиони швајцарски франци и 270.000 евра од главниот трезор на една деловна банка.

Со цел расветлување на случајот, надлежен јавен обвинител издал наредби за обезбедување на снимките од видео надзорот и комплетната документација од банката, како и за обезбедување на листинзите од телефонската комуникација на осомниченото лице.

МВР претходно информира дека вчера го привела осомничениот Б.С. и со кривична пријава е предаден на Основното јавно обвинителство.

Б.С. како вработен на работно место трезорист во Служба за трезорско работење (работа со готовина и депо во НЛБ Тутунска банка АД Скопје), искористувајќи згодна прилика и познавајки го процесот на работа, во време кога во трезорот имало намалена фреквеција на вработени лица, незабележан од никого во периодот 6 април до 10 април 2017 година ги присвоил за себе горенаведените парични средства.

Првиот износ го затаил од пратка на износ од 1.000.000 швајцарски франци на тој начин што од вкупниот износ пред испраќање на средствата по авионски пат, извадил едно врзопче со 100 банкноти во апоени од 1.000 швајцарски франци (100.000 франци) кои ги присвоил за себе.

Вториот износ го затаил искористувајќи погодна прилика при што незабележан од никого во неколку наврати првично противправно присвоил 375.000 евра готовински парични средства од трезор, а потоа и 300.000 швајцарски франци кои му биле доверени согласно работните задолженија во НЛБ Банка.

На 10 април 2017 година, соочен со фактот дека е невозможно да изврши раздолжување со настанатиот кусок на парични средства присвоени од негова страна, свесно извршил дополнително присвојување на 2.000.000 швајцарски франци и 270.000 евра од девизниот трезор, при што истите ги ставил во украсна ќеса и околу 13 часот незабележан од никого ја напуштил НЛБ Банка упатувајќи се во непознат правец.

Од страна на одговорни лица од НЛБ Тутунска банка кривично правниот настан е пријавен во Единицата за известување и команда, а од страна на полициски службеници од единицата АЛФА, Б.С. е пронајден и лишен од слобода.

Врз основа на издадени наредби за претрес на дом и други простории од страна на Основен суд Скопје-1 Скопје и извршени претреси на локации во Скопје, како и извршени разговори со одговорни лица во НЛБ Тутунска банка АД Скопје и други вработени лица во банката, обезбедени се писмени докази кои укажуваат на свесноста и намерата на пријавениот да го изврши кривичното дело.

Исто така, од извршениот увид во видео записот од безбедносните камери на банката лоцирани и поставени во банката, констатирано е дека пријавениот го искористил процесот на работа и со непочитување на воспоставените процедури за сигурност при работата во трезор, на 10 април 2017 година, во препладневните часови од девизниот трезор присвоил 2.000.000 швајцарски франци и 270.000 евра, кои парични средства во кеса ги изнел од службените простории и се оддалечил во непознат правец.

Ознаки: 

Comments are closed.