„Мани-Грам“ ќе добие кинески сопственик

По се изгледа дека американската компанија за трансфер на пари „Мани-Грам“ оди во кинески раце, оти компанијата ќерка на „Алибаба“, „Ант Фајненшл“ го победи конкурентот од САД, „Еуронет Ворлдвајд“, понудувајќи 1,2 милијарди долари, објавуви Блумберг, повикувајќи се на соопштенија на двете компании.

money_gram_3x6_banner_red

Тоа би значело прв чекор за „Ант“ во проширувањето кинеската компанија во меѓународни рамки.

– Имаме две прашања – што ќе добијат акционерите на „Мани-Грам“? И што „Ант Фајненшл“ всушност нуди со својата ревидирана понуда? Другата тема е политиката што навистина се плете тука, оти кинеските компании често се соочуваат со потешкотии во одобренијата за американски зделки, изјави аналитичарот Кирк Будри.

„Ант Фајненшл“ е управител на популарната кинеска мобилна платформа „Алиплеј“ и има 450 милиони корисници. „Еуронет“ пак, има мрежа од 35.000 банкомати.

Акционерите на „Мани-Грам“ на 16 мај ќе одржат состанок, на кој ќе се гласа за евентуалното идно спојување на компанијата со „Ант“.

Comments are closed.