Русија ја намали референтната камата

Централната банка на Русија ја намали референтната каматна стапка за 0,5 проценти поени, од 9,75 проценти на 9,25 проценти, јавува агенцијата Тас.

russiabank_694907

Бордот на директори на Банката на Русија одлучи да ја намали референтната камата на 9,25 проценти годишно, имајќи во предвид дека инфлацијата се движи кон целта, дека инфлаторните очекувања продолжуваат да паѓаат и дека економската активност закрепнува, се наведува во соопштението на банката издадено по завршување на седницата.

Според оценката на Централната банка, со оглед на умерено строгата монетарна политика, целната стапка на инфлација од 4 проценти ќе биде остварена пред крајот на 2017 година, и ќе се задржи околу тоа ниво и во 2018 и 2019 година, пренесува руската новинска агенција.

Comments are closed.