Волково со најсовремена пречистителна станица за отпадни води, а наскоро и во Сарај

Во скопското село Волково функционира пречистителната станица за отпадни води, која е најсовремен објект од овој вид во земјата, чија изградба чинеше 6,7 милиони евра. Станицата овозможува прочистување на реката Вардар и на подземните води од коишто пие и градот Скопје. 

вода_во_чешма

Во обиколка на пречистителната станица денеска беше лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, кој потсети дека покрај станицата во Волково веќе е изградена и пречистителната станица во Сарај и се чека нејзино техничко пуштање. Посочи дека станува збор за два проекта иницирани од Владата уште во 2008 година.

Овој проект во Волково чини 6,7 милиони евра од кои 1,5 милион се грант на словенечката Влада, 1 милион евра инвестираше градот Скопје заедно со ЈП „Водовод“ и со општината Ѓорче Петров, а останатите 4,2 милиони евра ги обезбеди Владата на РМ.

– Компанијата од Словенија уредно ја заврши својата работа, инсталирана е најсовремена технологија, проектот е реализиран, завршен, во функција, работи и врши огромна работа и тој е моментално најсовремениот објект во Македонија на пречистителни станици и објект којшто може да биде пример за наредните вакви зафати, рече Груевски.

Заменик-министерката за животна средина и просторно планирање Соња Лепиткова која го придружуваше во обиколката го информира Груевски и за идните планови и обезбедените донации за изградба на пречистителни станици и во општините Кочани, Македонска Каменица и Радовиш, по пат на кофинасирање од македонската Влада

Андреј Иванц од комапнијата „Рико“ од Словенија, која го изгради објектот, истакна дека проектот во Волково може да послужи како добар пример на соработка меѓу Македонија и Словенија, посебно во областа на животната средина која има големо значење за иднината.

– Најголем придонес на овој проект е заштитувањето на подземните води и на водите коишто се користат како извори за вода за пиење, а има добро влијание и на останатите еколошки проекти како начин на соработка меѓу Словенија и Македонија  коишто сметам дека ќе се реализираат и во иднина, истакна Иванц.

Пречистителната станица во Волково е со капацитет од 20.000 еквиваленти.

Comments are closed.