Дојче Банк казнета заради скандалто со перење милијарди рубљи

Дојче Банк доби повторно милионска казна. Поради непреземање доволно мерки против перењето пари, банката е казнета од Американската централна банка, објави Дојче Веле.

Deutsche Bank seeks deal in Libor rate-rigging scandal

Дојче Банк мора на САД да им плати казна од 41 милиони долари (околу 37 милиони евра) поради тоа што не преземала доволно мерки против перењето пари. Системите на банката не се доволно опремени за да препознаат сомнителни трансакции, смета Американската централна банка ФЕД. Дојче Банк, која доби наредба да ги подобри внатрешните контроли, даде уверување дека ќе ги спроведе мерките кои ги бара ФЕД.

Американските власти сметаат дека клиентите на Дојче Банк во периодот од 2011 до 2015 година, преку Москва, Њујорк и Лондон испрале рубљи од Русија во вредност од околу 10 милијарди долари. Банката е обвинета дека поради недоволен надзор со години не го забележала заговорот и не презела никакви мерки.

Дојче Банк на почетокот на годинава во врска со овој проблем веќе постигна договор со надзорните органи во САД и Велика Британија за порамнување, во висина од 650 милиони долари (587 милиони евра).

Comments are closed.