Стапката на невработеност во првиот квартал 22,9 отсто

313747-fabrikite-vo-zonite-go-bildaat-brojot-na-rabotnici-vo-industrijata

Во првото тримесечје од 2017 година, активното население во Република Македонија брои 952.644 лица од кои вработени се 734.043, а 218.601 се невработени, соопшти Државниот завод за статистика (ДЗС).

Стапката на активност во овој период е 56,7, стапката на вработеност е 43,7, додека стапката на невработеност е 22,9.

nevrabotenost

Ознаки: ,

Comments are closed.