Шулц најавува повисоки даноци за богатите Германци

Кандидатот за канцелар на социјалдемократите Мартин Шулц денеска најави повисоки даноци за побогатите Германци и пониско оданочување за луѓето со пониски примања дококу победи на септемвриските избори.

sulc

Шулц кој по првичните одлични резултати во кампањата која неформално започна уште во февруари сега се обидува да ја намали предноста на ривалот канцеларката Меркел која се движи меѓу 4 и 8 %.

„ Ќе го намалиме даночниот товар за малите и средни претпријатија со помал приход и ќе ги помогнеме семејствата. Нашиот предлог е добар за Германија но и за Европа затоа што ќе ја стимулира домашната потрошувачка и ќе го зголеми увозот на стоки од европските пазари во Германија“, најави Шулц денеска пред медиумите јавува дописникот на МИА од Берлин.

Според неговите најави доколку победи СПД ќе ја зголеми даончната стапка од 42 на 45 на бруто платите за луѓето со примања над 76 илјади евра годишно а тие што приходи до 54 илајди евра ќе плаќаат помалку. Со оваа мерка СПД, доколку дојде до ситуација да формира влада, ќе им заштеди над 15 милијарди евра на посиромашните германски семејства.

Comments are closed.