Туризмот во пораст

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во мај 2017 година изнесува 96 334, а бројот на ноќевањата изнесува 199 974.

ohrid-beaches-1024x764

Бројот на туристите во мај 2017 година, во однос на мај 2016 година, е зголемен за 11.7%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 16.0%.

Бројот на домашните туристи во мај 2017 година, во однос на мај 2016 година, е зголемен за 22.5%, а бројот на странските туристи е зголемен за 7.2%.

Бројот на ноќевањата на домашните туристи во мај 2017 година, во однос на мај 2016 година, е зголемен за 27.2%, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 9.8%.

Во периодот јануари – мај 2017 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 11.0% и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 13.2%, а кај странските има зголемување за 9.9%.

Во периодот јануари – мај 2017 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 11.8% и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 10.1%, а кај странските има зголемување за 12.9%.

Ознаки: 

Comments are closed.