Хрватска воведува евро?

hrvatska-zastava_201387141643

За еврозоната, Хрватска е одличен и природен кандидат “, изјави заменик-претседателот на Владата и министер за економија, Мартин Dalić.
“Владата со централната банка проценува дека е добро време да се започне процесот на пристапување во еврозоната, што е среднорочна цел, тоа не може да се направи во краток временски период односно преку ноќ. ХНБ има произведено анализа на трошоците и придобивките од пристапувањето во еврозоната и на крајот на месецот ќе започне јавна дебата за на тоа прашање “, рече Далиќ.

Таа додаде дека пристапувањето на Хрватска во еврозоната една од обврските што тие го направија кога се приклучи на ЕУ, но, исто така, рече дека Хрватска е земја чии финансиски структура на композицијата го прави одличен кандидат за еврозоната.

“Хрватите во голема мера штедат во евра, повеќе од 80 проценти од штедни влогови во евра, големи трансакции, недвижен имот, купување на автомобил се договараат во евра, еврото има долг живот, како дел од нашиот секојдневен живот”, истакна таа.

Затоа Хрватска е, рече Далиќ, одличен и природен кандидат за евро-зоната, што би можело да има значителни придобивки.

“Позитивните економски движења и намалување на буџетскиот дефицит, намалување на каматните стапки и ниска инфлација ни овозможува  да  можеме и ние зборуваме за исполнување на поголем  дел од критериумите и приближување на исполнувањето на оние а услови не ги исполнуваме целосно, а тоа е долгот. Сепак, важно е дека во овој момент имаме пад на долгот “, рече заменик-премиерот.

Ознаки: 

Comments are closed.