Кршење на изборниот законик со рестартирање на Југохром пред избори

132358406-85399

Владата најави дека фабриката „Југохром“ од Јегуновце ќе почне со работа кон крајот на мај или на почетокот на јуни наредната година а планирано е да се постави и филтер за отпрашување на печките 7 и 8 за да се спречи загадувањето.

Имено, Југохром беше затворен токму поради загадувањето кое беше предизвикано од оваа фабрика . Оваа фабрика брои околу 800 вработени кои протестираа заради затворањето на фабриката. Одлуката за затворање на фабриката  беше донесена по  извршениот инспекцискиот надзор при што е констатирано дека комбинатот Југохром не ги исполнил активностите предвидени во Оперативниот план, меѓу кои се предвидува и поставување на системот за отпрашување.

Од „Југохтром“ излегоа со изјава дека иако не се единствениот и најголем загадувач во регионот,  но дека доброволно донеле одлука да ги изгаснат и последните две печки.

-Со овој чин Југохром Фероалојс покажува дека има општествена одговорност, дека сочуствува со граѓаните на Тетово и сака да покаже и докаже дека еколошките проблеми се решаваат не само со добрата воља на едната страна, туку напротив треба и општината Тетово да преземе свои мерки во однос на решавање на  загадувањето на воздухот“, вели Васко Скендеровски, генерален директор на „Југохром Фероалојс“

 

Имено, тогаш „Југохром“ се затвори заради фактот дека загадува а сега се донесува одлука од страна на новата влада на Република Македонија за рестартирање на оваа фабрика. Понатаму, како што изјавуваат од владата ќе се намонтирале филтри  кои би го спречиле загадувањето.

Фабриката ќе продолжи да работи, сопственикот ќе инвестира во системот за отпрашување, односно во поставување филтри. Владата се обврзува да ги сервисира побрзо административните процедури – изјави вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев.

Експертите коментираат дека  симптоматично е зошто оваа одлука за рестартирање на „Југохром“ е донесена  во очи на локалните избори кога филтрите не се ставени во функција. Тие сметаат дека ваквите одлуки се против изборниот законик и дека можат да влијаат врз изборниот резултат. Со носењето на одлуки во очи на избори за рестартирање на фабрика се врши класично предизборно додворување и грубо кршење на изборниот законик коментираат експертите.

Ознаки: 

Comments are closed.