Bloomberg:Изненадувачкиот економски раст во Велика Британија го „расчисти“ патот на централната банка за зголемување на каматните стапки

Изненадувачкото забрзување на економијата на Велика Британија го отвори патот за Банката на Англија да ги зголеми каматните стапки за прв пат во една деценија следната недела.

Фунтата се зголеми и инвеститорите ги зголемија облози за затегнување на монетарната политика на 2 ноември, откако почетните податоци покажаа 0,4 проценти раст во последниот квартал, повеќе од прогнозите на економистите и  ова претставува најбрзото темпо во годината досега.

Ова е последниот главен економски извештај  што претставници на BOE ќе го добијат за состојбата односно „здравјето“ на економијата пред нивниот клучен состанок.

kkkk

„Денешните бројки на раст покажуваат дека и покрај негодувањата за Брегзит,  растот на Велика Британија е доволно добар за да и даде на банката зелено светло за зголемување на стапката  следниот Четврток“ кажа Иан Стујарт главен економист во “Делоит”.

Со најбрза инфлација за повеќе од пет години, гувернерот Марк Карни рече дека за неколку месеци можеби ќе биде потребно затегнување, што ќе предизвика економистите и трговците да ги префрлат очекувањата кон зголемување на трошоците за позајмување. Ваквиот потег би бил во пресрет на загриженоста за ризиците што ги претстои претстојниот излез на Велика Британија од Европската Унија, во услови на застој во разговорите со водачите во однос на неговите услови.

Копање подлабоко во податоците од средата, услугите се зголемија за 0,4 отсто, индустриското производство скокна за 1 отсто и градежништвото се намали најмногу за пет години. Фунтата била 0,5 проценти повисока од 1,3201 долари од 10:47 часот во Лондон.

mmm

„Не може да се каже дека е економски бум, вели Алан Кларк економист во Scotiabank во Лондон. Сепак, ја отстранува последната потенцијална пречка која стои на патот на покачување на стапките за кои ќе се разговара на состанокот следната недела”.

 

Иако последниот квартал беше подобар од очекуваното, растот сеуште е во послаба динамика отколку во 2016 година. Исто така е побавен отколку кога BOE ги зголеми каматните стапки во минатото.

 

Comments are closed.