Продолжуваат политичките пресметки за преземање на Фени: По поставувањето на стечаен управник близок до Заев, најавени се и кривични пријави

feni-strajk-640x471

Нема крај на сагата и контроверзиите поврзани околу металуршкиот гигант „Фени индустри“ од Кавадарци. Сите ветувања на Владата за решавање на горливиот проблем на Фени, се испоставија само како популистички мерки и празни изјави во предизборието за замајување на јавноста и добивање политички поени. Пред два дена, за стечаен управник беше назначен Мирослав Анастасиевски, близок човек со луѓе од врвот на власта, со Заев и директорката на УЈП, Соња Лукаревска. Истиот тој човек, во минатото бил чест финансиер на кампањите на СДСМ, а беше активен и во „шарената револуција“. Како физичко лице кое остварило најголема донација кон СДСМ, Анастасиевски сега си ги наплати долговите на СДСМ, и доби ексклузивна дозвола да располага со стечајна маса од неколку милиони евра од металуршкиот гигант Фени, каде еден од поголемите должнички доверители е вицепремиерот во владата, Кочо Анѓушев.

miroslav 1

Кривична постапка против менаџментот на Фени

Адвокатското друштво „Апостолски“, правен застапник на БСГР, малцински акцинер на „Кунико ресурсис“, групацијата во чија сопсвеност е „Фени индустри“, поведе кривични постапки против раководрството на „Фени индустри“. Раководството се сомничи за злосторничко здружување, злоупотреба на службената должност и овластување, измама, оштетување или привилегирање на доверители, како и други бројни дејствија со кои е нанесена штета на БСГР и на други засегнати страни.

2

На обвинението кое пристигна од адвокатската куќа на БГРС, реагираше адвокатот на Амир Абед, Билјана Андонова. „Од страна на Амир Абед не е сторено ниту едно кривично дело, ниту пак постојат основи на сомнение за постоење на било какво кривично дело и основано сомнение дека тоа е лицето Амир Абед“, стои во соопштението. Според адвокатот на Амир Абед, зад БСГР-малцинскиот акционер на Кунико, кој е поранешен сопственик во Фени, стои лице уапсено и осомничено во Израел за сторени кривични дела.

1

Со демант излезе и сопственикот на Друштвото Нова Логистик ДООЕЛ Кавадарци, Надица Кабранова-Атанасова, која како и адвокатот на Абир Адеб, тврди дека зад БСГР-малцинскиот акционер на Кунико, кој е поранешен сопственик во Фени, стои лице уапсено и осомничено во Израел за сторени кривични дела.

3

Додека продолжуваат политичките препукувања околу комбинатот Фени, неизвесна е судбината на над 1.000 вработени во фабриката и на над 400 транспортери, кои после се, тие, а и нивните семејства, останаа изиграни и искористени од страна на Владата за изборни цели.

„Фени индустри“ ќе биде колатерална штета на неспособната влада.

Ознаки: ,

Comments are closed.