ОХИС не се продаде при првата посериозна понуда досега. Кој го кочи рестартирањето на хемискиот гигант?

охис

Продолжува сагата околу продажбата на „ОХИС“. Институциите неодлучни. Некогашниот хемиски гигант  не се продаде, ниту пак се договори  компанија што ќе изврши транспорт на екстремно опасниот отпад кој ги труе граѓаните на Скопје веќе подолго време. Неофицијално се дознава дека ОХИС добил понуда од 7 милиони евра, во која што покрај финансискиот надомест, предвиден бил и транспортот, односно  извозот на опасните материи. Меѓутоа овој договор пропадна. Јавноста се прашува, зошто и како најдобрата понуда до сега, не беше прифатена, и дали позади оваа драма се кријат подлабоки, политички интереси?!

Градоначалникот на Кисела Вода, Филип Темелковски во предизборието ветуваше решавање на проблемот на ОХИС

Во пресрет на локалните избори, во стилот на „добар политичар“, Темелковски ветуваше дека доколку стане градоначалник на општината ќе се заложи на поранешните вработени во ОХИС, од кој 80 отсто се жители на Кисела Вода, да им бидат исплатени заостанатите 24 плати.

-Нормално дека ќе се заложам и за платите и за чистење на токсичните материи. Како градоначалник, во интерес ми е ОХИС да проработи и ќе правам се во моја надлежност побрзо да се најде решение и за ОХИС и за вработените, вети Темелковски.

Ветувањата се испоставија само како вешта манипулација на кандидатот од СДСМ (сегашен градоначалник), во насока на добивање на гласови во пресрет на изборите. ОХИС ниту се рестартира, ниту се исплатија заостанатите плати, а пропадна и дислокацијата и неутрализацијата на опасните суровини. Инаку, вкупниот долг за плати кон вработените е околу 5 милиони евра

Скопје повторно изложен на опасност

Доколку Владата не помогне во изнаоѓање на решение за оваа ситуација, може да настане една од најголемите еколошки катастрофи во Југоисточна Европа. Станува збор за 2.5 тони течен хлор, отровна течност која под притисок може да експлодира и да контаминира реон во радиус од 30 километри. Тоа значи масовно труење со хлор на граѓаните на Скопје и пошироко. Депонијата на ОХИС е на врвот на листата на „жешки еколошки точки“ во Македонија.

Ако СДСМ барем малку чувствува политичка и морална одговорност кон граѓаните, треба да се јави како своевиден посредник во преговорите на ОХИС АД-Скопје и останатите страни. Со неприфаќањето на понудата, на наредното рочиште може и да не се појават други заинтересирани страни. Ако ова сценарио се случи, тогаш Владата треба да ја превземе одговорноста која произлегува од опасните материи.

Товарот од нерешениот проблем на ОХИС ќе го сноси државата, доверителите и граѓаните, а новата влада во наследство на граѓаните на Скопје и Македонија,  ќе им остави вистинска еколошка бомба.

Ознаки: , ,

Comments are closed.