„Apple“ има тајна структура за избегнување на плаќање на милијарди долари во даноци

130418131111-apple-store-santa-monica

Најпрофитабилната компанија во светот, Епл, има тајна структура која им помага да избегнат плаќање милијарди долари во даноци, според “Рајот Папирус”, се наведува во извештајот на Би-Би-Си.

Документите откриваат како Apple го избегнал колапсот на контроверзниот даночен бизнис, наоѓајќи даночен рај.

“Епл” негира дека ги намалува нивните даноци. Компанијата соопшти дека постапувала во согласност со законот и дека промената не го намалила данокот во било која земја. Потсетиме “Епл” плати 35 милијарди корпоративни данок во изминатите три години.

До 2014 година, компанијата  ги искористува  дупките во даночните закони на Ирска и Соединетите Американски Држави, што му дозволи на Apple да спроведе околу 55 отсто странски приходи преку своите подружници.

Наместо да плаќа ирски корпоративен данок од 12,5 отсто или американски со стапка од 35 отсто, компанијата успеала да плати 5 отсто од данок на доход надвор од САД преку структурата на даночната евазија, а за неколку години данокот бил помал од 2 отсто.

Европската комисија пресмета дека данокот за една од ирските компании на Apple бил 0.005 проценти

Ознаки: 

Comments are closed.