Банките одлучни за стечајот на Фени, штрајкот не ги предомисли

feni1

Штрајот кој беше одржан пред банките Комерцијална, Стопанска и Силк Роуд во Кавадарци немаше никаков ефект врз банките.Вработените побараа повлекување на постапката за стечај на Фени но од страна на банките се одлучни на ставот дека ваквата ситуација во која е Фени треба да се решава преку стечај.

Од комерцијалнла банка велат дека можното прекинување на стечајната постапка ќе значи и прекин на покривање на сите трошоци за одржување на неопходните функции на Фени и доколку тоа се случи целата одговорност од опструирањето на стечајната постапка ќе падне на товар на сегашниот сопственик и на официјалните сидикални претставници на вработените.

Синдикалните претставници на Фени имале состанок со банките и на тој состанок било презентирано дека стечајот е единствено решение на проблемот односно само на на ваков начин Фени ќе може да се реорганизира и реструктуира. На оваа средба синдикалните претставници не добиле гаранции за исплата на октомвриската плата.

Од банките не се доби конкретен одговор дали постојат нови инвеститори но од таму изјавиле дека се отворени за разговори со сите потенцијални купувачи.

Рочиштето е закажано на 13 ноември на кое ќе се разгледува можноста за отворање на стечај и фабриката излезе со изјава дека обезбедена е струја за работа на печката токму до 13 ноември.

Ознаки: 

Comments are closed.