На кого не му одговара штрајкот на вработените на „Фени“

feni1

Според информациите денеска вработените на Фени ќе го радикализираат штрајкот. Вработените на Фени најавија блокада на патниот правец Прилеп-Градско. Оваа постапка за радикализација на штрајкот е заради неисполнувањето на нивните барања. Тие бараат повлекување на предложениот стечај за фабриката и бараат платите да им се исплатат во целост и до продажбата на фабриката да имаат статус на вработени.
Инаку според информациите излезени во јавноста пропаѓањето на Фени се должи на тимот на Даскалис кој пронерувал пари од Фени и остатокот од групацијата на Кунико-тој тим имал потреба „Фени“ да „трча“ на максимална брзина за да има повеќе можности со цел за поголем личен профит.

 
Вработените прашуваале зошто во изминатиот период немало никакви инвестиции и бараале одговорност за како што викаат раскрчмувањето на компанијата и испумпувањето на капиталот преку фирмите ќерки на „Фени“. Додатно се кажува дека „Нова Логистик“ е фирма која се грижи за транспортот на „Фени“ но дека се ангажирале надворешни транспортери кои секогаш биле поскапи.

 
Јавноста се прашува кому му штети штрајкот на работниците. Постапката за стечај ќе трае до јуни следната година и со ова постапка сите вработени остануваат на улица без притоа да добијат статус на вработени. Стечајот значи дека побарувањата ќе се надоместат минимум 50% дисконт што значи парите што ќе ги побаруваат вработените од стечајот ќе треба да прифатат discount од 50%.Истото важи и за превозниците. Со оваа постапка само банките се заштитени бидејќи имаат хипотека на целиот имот.

 
Некои од вработените што не излегуваат на штрајк сметаат дека претседателот на синдикатот на „Фени“ е продолжена рака на раководството што ја довело фабриката до колапс. Тие најавија дека се организираат за избор на ново синдикално раководство во кое раководните лица нема да имаат влијание.
Вработените сметаат дека се оставени на цедило и сметаат дека не ја добиле помошта која им била ветена од новата влада.

 
На овој начин 850 вработени се оставени на улица додека превозниците не се исплатени за извршените услуги.

Ознаки: 

Comments are closed.