Поголемиот дел од имотот на ОХИС се продаде. Државата дозволи да останат само отровите

охис пдф

Најголемиот дел од ОХИС АД-Скопје се продаде. Останува помал дел од имотот, а ако не се прифати трета понуда, државата ќе остане и без пари, и со отрови кои на своја сметка ќе треба да ги дислоцира.

Институциите неодговорни. Зошто Владата дозволува етапна продажба на имотот на фабриката ако, како што неофицијално се дознава, претходно под сомнителни услови беше одбиена понуда која вклучуваше финансиски надоместок од 7 милиони евра, плус транспорт, односно извоз на опасните материи  кои подолго време го трујат Скопје.

Градоначалникот на Кисела Вода, Филип Темелковски во предизборието ветуваше решавање на проблемот на ОХИС

Во пресрет на локалните избори, во стилот на „добар политичар“, Темелковски ветуваше дека доколку стане градоначалник на општината ќе се заложи на поранешните вработени во ОХИС, од кој 80 отсто се жители на Кисела Вода, да им бидат исплатени заостанатите 24 плати.

-Нормално дека ќе се заложам и за платите и за чистење на токсичните материи. Како градоначалник, во интерес ми е ОХИС да проработи и ќе правам се во моја надлежност побрзо да се најде решение и за ОХИС и за вработените, вети Темелковски.

Од ветувањата ни трага ни глас. Празните ветувања се испоставија само како вешта манипулација на кандидатот од СДСМ (сегашен градоначалник), во насока на добивање на гласови во пресрет на изборите. ОХИС ниту се рестартира, ниту се исплатија заостанатите плати, а пропадна и дислокацијата и неутрализацијата на опасните суровини.

Доколку Владата не помогне во изнаоѓање на решение за оваа ситуација, може да настане една од најголемите еколошки катастрофи во Југоисточна Европа. Станува збор за 2.5 тони течен хлор , отровна течност која под притисок може да експлодира и да контаминира реон во радиус од 30 километри. Тоа значи масовно труење со хлор на граѓаните на Скопје и пошироко. Депонијата на ОХИС е на врвот на листата на „жешки еколошки точки“ во Македонија.

Нерешениот проблем со отпадот ќе биде колатерална штета на неспособната влада на СДСМ, која на граѓаните на Скопје и Македонија во наследство ќе им остави вистинска еколошка бомба.

Ознаки: ,

Comments are closed.