ММФ:Лошите кредити го попречуваат кредитирањето на банките од Западен Балкан

 Indian-Payment-Banks-small
Недостатокот на средства, високиот степен на лоши заеми и слабите прописи во стечајните постапки го забавија растот на кредитирањето во банките што работат во шест економии во Западен Балкан (6ZB), според извештајот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Со цел да се справи со слаб кредитен раст и да се зголемат економските перспективи, шест економии – Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Албанија и Косово – мора да обезбедат правна рамка за справување со лошите кредитни проблеми, забрзување на судските реформи и подобрување на законите за стечај и несолвентност, вели ММФ.

Comments are closed.