Алфа: Банките не се откажуваат – бараат стечај за ФЕНИ

feni_4

Одлагањето за стечајната постапка за ФЕНИ им оди на штета на вработените.  Банките кредитори сметаат дека тоа е уште еден обид за одолговлекување на реорганизацијата на комбинатот, соопшти Алфа ТВ.

Вчера Бугарската Енекод побара иземање на велешкиот суд од случајот. Компанијата си даде дополнителен рок од 15 дена за да даде нова понуда до трите банки доверители – Комерцијална, Стопанска и Силк Роуд Банката.

Членовите на синдикатот во Фени вчера беа присутни во Велес и со нетрпение чекаа да се реши судбината на компанијата од која го вадат лебот.  Тие пред четири дена го ставија протестот во мирување. Велат дека ќе почекаат да видат што ќе се случи со барањето за отворање стечајна постапка. Немаат надеж дека набрзо ќе примат плата за октомври.

Вработените во изминатиот период протестираа пред филијалите на трите банки најголеми доверители и го блокираа патот Росоман-Прилеп. Побараа платите да им се исплаќаат во целост и до продажбата на фабриката сите да имаат статус вработени во комбинатот.

Ознаки: , ,

Comments are closed.