Колку пари се потребни за вложување на берза?

Collaperty-620x320

Одлуката да се инвестира на берзата е првиот чекор, додека пред да се инвестира, потребна е стратегија за да се балансира поврзаноста со ризикот и посакуваниот принос.

Стратегијата ќе зависи од очекувањата на инвестицијата, периодот за кој се вложува, а исто така и ставката со колку пари располагате не е занемарлива.

Во секој случај, постои начин да се задоволат сите тие интереси и потреби преку формирање специфично портфолио за секој инвеститор.

Портфолио е збир на инвестициски инструменти (акции, обврзници) кои секој сопственик го поседува. Во зависност од нашето преферирање на ризик и очекуван принос, вообичаено се користат следниве три типа портфолио структура:

Агресивно портфолио

Инвеститорите кои немаат голем почетен капитал се склони кон овој принцип на инвестирање, па затоа тие се принудени да ризикуваат малку повеќе за да направат огромен поврат.

Ако имате 5000 евра, тогаш ова може да ви биде соодветна стратегија за инвестирање.

Агресивно портфолио обично се состои од акциите на компанијата, кои се во рана фаза на раст и развој, бидејќи тие ветуваат најголем потенцијал. Со цел да се изгради ова портфолио, неопходно е да се најдат компании кои имаат брзорастечки приходи и многу добра перспектива за развој на индустријата во која работат.

Овој тип на компанија обично може да се најде во ИТ и биотехнолошкиот сектор, но исто така и во други сектори како автомобилската или финансиската.

Добар пример е американската автомобилска компанија Тесла Моторс (TSLA) која има силен раст на приходите и голем потенцијал за раст во секторот за електрични автомобили, што ја претставува иднината на транспортната индустрија. Акциите на оваа компанија значително се зголемија оваа година, поради очекувањата дека новиот модел на нивните автомобили ќе дојдат до одлична поддршка на корисниците.

Дефанзивно портфолио

Овој тип на инвестиции им припаѓа на инвеститорите кои сакаат умерен, просечен принос на берза и релативно мал ризик.

Ако сакате да инвестирате повеќе од 20.000 евра со цел да добиете многу повисок поврат од она што ќе го добиете од каматите  во банките, вие дефинитивно би го  сакале овој тип на портфолио.

Овој тип на портфолио има понизок коефициент на принос и ризик, што значи дека ќе обезбеди помал принос од агресивно портфолио, но од друга страна нема да го изложи инвеститорот на прекумерен ризик.

Овој тип на портфолио обично припаѓа на акциите на компании кои се занимаваат со производство на основни стоки за живот, кои се многу стабилни и кои се лидери во нивниот сектор. Имено, таквите компании не само што ќе преживеат, туку и ќе имаат подобри перформанси од останатиот дел од пазарот кога се случува рецесија.

Кандидатите за дефанзивно портфолио може да се најдат во секторите телеком, фармација, мода и луксузни стоки, производи за широка потрошувачка.

Добар пример се германските Deutsche Telecom, Fresenius, Hugo Boss, American Verizon, Pfizer, Exxon, Coca Cola и британскиот производител на луксузни стоки Barberry.

Добрата страна на овие компании е и тоа што тие плаќаат редовна и стабилна дивиденда (годишен приход на акционер) што може значително да ги ублажи можните капитални загуби поради промена на цената на акциите. Просечната годишна дивиденда варира од 3-7 проценти во евра или долари.

Исто така, не смееме да заборавиме дека ова се големи компании со долга традиција, па ризикот за инвестирање е драстично помал отколку, на пример, банкрот на домашните банки во кои повеќето граѓани во моментов заштедуваат.Важно е да се повтори дека, без оглед на стилот на инвестирање и отфрлањето на ризиците, зачувувањето на капиталот е број еден приоритет. Овој приоритет е подреден на сите други кога станува збор за инвестирање во берзата. И со одбранбеното портфолио, многу е важно да се справи со ризикот и да се минимизираат загубите.

Портфолио врз основа на приход од хартии од вредност

Овој тип на портфолио може да го користат сите инвеститори, без оглед на износот на капиталот, бидејќи фокусот на ова портфолио е да се зачува капиталот и да се стабилизираат годишните приноси од камати и дивиденди.

Овој тип на инвестиции се карактеризира со најнизок сооднос на ризик и принос. Ова практично значи дека тој ќе го донесе најмалку ризикот, но исто така и најмалиот принос од останатите два вида на инвестиции.

Инвеститорот овде не треба да се фокусира на промена на цената на акцијата (да очекуваме нејзин брз раст), туку првенствено на приходите што ги внесуваат одредени хартии од вредност.

Со овој вид на портфолио од околу 70-75 проценти од неговата структура се состои од обврзници и на микс на државни и корпоративни, а само мал дел од околу 25-30 отсто се акции големи и стабилни компании со солидна дивиденда.

Се работи за тоа дека со овој тип на инвестирање се постигнува најмалиот можен ризик , а се постигнува поголем принос од оној  во банката.

Ваквото портфолио на приход, како мешавина на акции и обврзници, обезбедува сигурност  и малку повисок принос.

Ознаки: 

Comments are closed.