„Сименс“ отпушта 6.900 работници

132356959-131320

Германскиот индустриски конгломерат “Сименс” објави отпуштања на 6.900 работни места низ целиот свет, како одговор на промените во енергетскиот сектор.

Речиси половина од најавените намалувања ќе бидат реализирани во Германија, според соопштението на компанијата, и пренесени од американската мрежа Si-En-Bi-Si.

“Резови се неопходни за да се осигуриме дека нашата експертиза во технологијата за електрична енергија, генераторот и големите електрични мотори останува конкурентна на долг рок. Ова е целта што ќе ја следиме со помош на мерките што ги преземаме “, рече директорот на одделот за човечки ресурси” Сименс “, Јанина Кугел.

Инаку Сименс е компанија која  вработува 372.000 луѓе ширум светот.

Ознаки: 

Comments are closed.