Производството на струја намалено – ефтина струја нема

Производството на стрија намлено во Септември 2017: произведена електрична енергија 12%помалку од септември 2016 додека во Октомври 2017: произведена електрична енергија 7% помалку од септември 2016 напиша на својот профил генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицковски. Христијан Мицковски на својот фејсбук профил објави дека СДСМ ветуваа активирање на домашните енергетски капацитети што би придонело за зголемување на домашното производство на струја и за поефтини сметки за струја на граѓаните но тоа не се случи.

 

mickovski

Исто така во своето соопштение владата на  СДСМ наведоа дека ќе воведат ефтина тарифа на струја и подесувања на броилата но голем број на граѓани се жалат дека тоа не е направено и дека се е по старо. Понатаму, оваа информација излезе и на социјалните мрежи дека броилата не се подесени на ефтина дневна тарифа на струја и дека ова е уште една манипулација и лага од страна на новата влада на чело со СДСМ и Зоран Заев.

struja
Понатаму, актуелниот вице-премиер Кочо Анѓушев кој е сопственик на компанијата ЕДС која се занимава со увоз на електрична енергија и го држи 70% од македонскиот пазар долго време ја наметнува идејата за либерализација на пазарот на струја со која тој ќе добие уште подоминантно влијание на македонскиот пазар на струја. Тоа би значело згаснување на ЕВН и креирање на цената на струјата врз база на понудата и побарувачката. На долг рок ова би значело плаќање на повисоки сметки за струја кои пак ќе паднат на грбот на македонските граѓани.

Зоран Заев ветуваше и бесплатни фотонапоски панели или фотоволтаици за најсиромашните граѓани заради пониски сметки за струја но ова ветување исто така не се исполни.

Ознаки: 

Comments are closed.