На повидок спас за некогашниот гигант ФАП

Спасот за некогашниот гигант за производство на камиони ФАП за пазарот на поранесшна Југославија и помал дел за извоз е на повидок. Во изминатиов период се соочуваше со големи финансиски проблеми на компанијата и предстоеше колапс, но решението за оваа состојба се бара во трансформација на долговите на компанијата во акции.

fap 2

Имено одкако Апелациониот суд во Белград минатата недела ја потврди валидноста на подготвениот план за реорганизација (ФППП) за ФАП, сите долгови од околу 8,7 милијарди динари беа претворени во акции на имотот на оваа компанија пренесува Танјуг.Тачно.

Директорот на ФАП Ранко Вуковиќ смета дека ова е најдоброто решение за опстанок на ФАП, што се реализираше со помош на српската Влада, и благодарение на што најголемите доверители, претежно државни средства, го прифатија планот за реорганизација и се согласија да ги претворат своите побарувања во капиталот на ФАП.

Ознаки: 

Comments are closed.