СИМЕНС ја превзема Српската компанија Милановиќ инженеринг

Компанијата Сименс вчера објави дека ќе го преземе српскиот производител на делови за кабини за шински возила, од компанијата Милановиќ инженеринг од Крагуевац.

Како што беше соопштено, деловна тајна е колку Сименс ќе го плати преземањето на компанијата која се специјализираше  во последниве години за производство на алуминиумски компоненти за железничката индустрија.

Siemens 3

Склучување на договорот се очекува на почетокот на 2018 година.

Извршниот директор на Сименс во Србија Удо Ајхлингер рече дека компанијата, преземајќи го Милановиќ Инженеринг, ја зајакнува својата светска производна мрежа во областа на железничката индустрија, како и позицијата на локалната компанија на српскиот пазар. “Со оваа аквизиција, добивме оптимална позиција за идните проекти на конкурентниот глобален железнички пазар.” Сименс се потпира на знаењата кои ги пронајдовме во Крагуевац “, истакнал  Ајхлингер.

Како што рече, благодарение на деловната соработка со Сименс и модерните производствени капацитети со кои располага, фабриката во Крагуевац ќе стане важен центар за производство на компоненти за шински возила во наредниот период.

Сопственикот на  Милановиќ инжанеринг, Братислав Милановиќ, рече дека доаѓањето на Сименс претставува враќање на индустријата во Крагуевац и дава можност да се работи на понатамошен развој, доведување нови партнери и трансфер на технологија во регионот.

Компанијата од Крагуевац е основана во 2001 година, а во 2016 година оствари обрт од 15,3 милиони евра и во моментов има околу 430 работници.

Ознаки: 

Comments are closed.