Вработените од„Фени Индустри “ не ја добија октомвриската плата

 

feni1

Вработените од Фени Индустри  не ја добија октомвриската плата, и како што обвинува опозициската ВМРО-ДПМНЕ новата влада на чело со СДСМ си поигрува со судбините на Кавадарчани и сите вработени во таа фабрика. Имено, пред локалните избори сегашниот вице-прфемиер Кочо Анѓушев ветуваше рестартирање на фабриката и исплата и на превозниците и на вработените но тоа не се слули.

 

Платите кои треба да ги земат вработените се во вредност од 750.000 илјади евра.  Околу 850  луѓе се на улица и не ја знаат точната судбна на оваа фабрика. Се проценува дека околу 4.000 луѓе индирекно егзистираат од овој металуршки гигант. Вработените изјавуваат дека фабриката е намерно раскрчмувана и во изминатиот период немало никакви инвестиции. Тие тврдат дека „Нова Логистик“ е фирма преку која се организирал транспортот но дека се ангажирале надворешни транспортери кои биле значително поскапи.

 

Експертите сметаат дека доколку Фени отиде во стечај и не се рестартира македонската економија ќе доживее намалување бидејќи Фени учествува со голем дел  во градењето на БДП.

 

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ обвинуваат дека новата влада на чело со СДСМ не презела ништо за да ја реши ситуацијата на огромен број на граѓани вработени во Фени и дека не покажала интерес за животите и егзистенцијата на луѓето кои останаа на улица.

Ознаки: 

Comments are closed.