Вработените во „Фени Индустри “ без плата, компанијата „Енекод“ нема да им ја исплати платата

feni1

Компанијата „Енекод“ изјавила дека не е во можност да им ги исплати платите на вработените во „Фени Индустри“. Оваа компанија писмено ги известила банките за оваа состојба додека банките и дале рок  на компанијата да исплати плати пред рочиштето за стечај.

„Банките доверители ја информираат јавноста и вработените во ‘Фени’ дека утрово добија е-пошта од господинот Рајчо Кацаров од ‘Енекод’ со кој, покрај писмено доставување на понудата за преземање на ‘Фени’, известуваат дека во врска со поставениот предуслов од страна на банките доверители, нема да бидат во можност да ги исплатат платите на вработените“- изјавија банките.

Бидејќи условот не бил исполнет банките изјавуваат дека мора да се отвори стечај за фабриката со кој ќе се обезбеди нов инвеститор кој ќе ја рестартира и реконструктуира фабриката.

Како што излезе во јавноста банките излегоа со информација дека имаат понуда од сериозен инвеститор кој бил подготвен веднаш по отворањето на стечајната постапка да депонира 3 милиони евра во банка заради подмирување на трошоците вклучувајќи ги и платите на вработените.

 

Ознаки: 

Comments are closed.