„Фени Индустри“ оди во стечај

39-feni-industries-600x450

Основниот суд во Велес го усвои предлогот на банките за стечајната постапка на Фени. Стечајот го иницираа Стопанска банка АД Скопје потоа Комерцијална банка АД и банката Силк Роад АД Скопје. Оваа стечајна постапка е отворена поради долгот од 60 милиони евра од кои „Фени Индустри “40 милиони евра должи кон банките додека 20 милиони евра кон останатите доверители.

Судот ги прифатил доказите од предстечајниот управник  Мирослав Анастасиев дека Фени не е способен да ги подмирува долговите.

Од „Кунико Рисорсес“’ во чии рамки функционира „Фени Индустри“ повеќе пати се обиделе да го опструираат денешното судење но сите барања биле отфрлени.  Претставничката на  бугарскиот„Енекод“  изјави дека неколку луѓе го кочат целиот процес и дека не постои финансиска логика во нивните барања.

Понатаму, Маре Анчева генерален секретар на Синдикатот на индустрија енергетика и рударство СИЕР рече дека внимателно ќе се следат состојбите и секако ќе се вложи напор да се исполнат  најавите кои беа дадени дека ќе бидат исплатени платите на вработените и дека ќе се најдат инвеститори за рестартација на кавадаречкиот металуршки гигант.

Ознаки: 

Comments are closed.