Денар:„Црната листа“ на даночни раеви на ЕУ ќе вклучува 25 земји

 

16722067_303

Повеќе од 20 земји најверојатно ќе влезат во „црната листа“ на Европската унија (ЕУ) на даночни засолништа.

Листата составена од работната група на Советот на ЕУ, која се состои од даночни експерти од секоја земја-членка, вклучува 25 земји. Најмалку четири од нив сепак – Панама, Самоа, Гуам и Маршалските Острови, најверојатно, ќе бидат отстранети од листата, откако направија некои ветувања за промени.

Други, исто така, можат да го следат истот пример, бидејќи групата ги зема предвид сите други ветувања добиени до понеделникот (4-ти декември) вечерта. Земјите погодени од големите урагани во текот на летото во Атлантикот и Карибите имаат краен рок да одговорат до февруари.

Брисел сака да осигура дека националните политички интереси нема да влијаат на министрите за финансии на ЕУ кога ќе ја финализираат листата во вторник, на 5-ти декември.

Земјите членки на ЕУ треба исто така да се одлучат кога листата ќе биде обновена, како ќе се следи напредокот на ветените реформи и какви санкции ќе бидат наметнати на земјите во листата.

Властите велат дека партиите се обидуваат да ветат реформи, па нема да бидат на листата. Во прилог на штетата за нивниот углед постојано планираното законодавство на ЕУ има и практични последици за надлежност наведени во листата, на пример воведување на дополнителни барања за обелоденување на финансиските податоци за мултинационалните компании кои прават бизнис со нив.

За да се избегне оваа листа, државите осомничени дека се даночни раеви мора да исполнуваат три критериуми или да ветуваат дека ќе ги реформираат своите системи за да се усогласат со правото на ЕУ. Земјите треба да имаат фер даночни правила кои не нудат повластени и лични договори за трансфер на профит со цел избегнување на даноци, да ги исполнуваат стандардите за транспарентност и да применуваат мерки за преместување на профитот, идентификувани од страна на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

Европската комисија (ЕК) врши притисок врз совети, за да се осигура дека листата е сеопфатна и дека деталите за ветувањата за реформи ќе бидат јавно објавени.

Меѓународните власти веќе објавиле такви „црни листи“, но повеќето не веруваат. На пример, листата на даночни раеви на „ОЕЦД“, објавена во јуни 2016-та година, содржи само една земја – Тринидад и Тобаго.

Според „Оксфам“, таквата листа треба да вклучува 35 земји, вклучувајќи ги Ирска, Луксембург, Холандија и Малта. Сепак, Советот не ги зема предвид земјите-членки на ЕУ во нивната анализа.

Од меѓународната организација „Transparency International“ пак се загрижени дека и оваа листа ќе падне во стапицата на политичките зафати и односи, како што се случи пред неколку години.

Првично работната група на Советот на ЕУ предупреди 53 јурисдикции дека ризикуваат да се најдат во „црната листа“ од вкупно 92 идентификувани како проблематични. Многу од нив ги обезбедија бараните дополнителни информации, освен за Намибија.

Comments are closed.