Дневен извештај од светските берзи 13.12.20017

AAEAAQAAAAAAAAkuAAAAJDZmMjg3YzkyLTgzZWEtNDlkYy1iOGM0LWRjOGEzNDIyZmI0Yw

Американската берза во вторникот забележа мешани резултати. За време на азиското тргување, цените на златото и нафтата се зголемуваат. Од друга страна, за време на азиската трговија, цената на биткоинот ослабе.

S & P500

Американската берза во вторникот забележа мешани резултати. Голдман Сакс групацијата (+ 3,02%) ги загубила своите добивки и корпорацијата Интел загуби (-0,76%). На крајот на азиската сесија, фјучерсите на овој индекс (предмет на тргување на MT4 платформата) забележаа пад од 0,09%.

DAX 30

Dax30 во вторникот доби 0.02%. Најголем пораст е забележан во секторот за услуги, софтвер и лекови. Од победниците, RWE (+ 2,52%) беа издвоени и Луфтханза губитници (-0,97%). Индексот на нестабилноста на германскиот индекс, кој го покажува сентиментот (стравот) на инвеститорот во однос на очекуваната нестабилност во идниот период, падна на 13,18 поени, односно намалување од 5,02%.

Злато

Цените на златото зајакнаа за време на азиската трговија. Цената на овој скапоцен метал е малку зајакната во пресрет на одлуката на Федералните резерви за каматната стапка во САД, која ќе биде направена вечерва во 20 часот. Исто така, оваа институција ќе ги објави економските проекции и ќе одржи прес-конференција, што може да се одрази во цената на оваа сигурна инвестиција. За време на азиското тргување, цената на златото се зголеми за 0,35%.

Сурова нафта

За време на азиската трговија, цената на суровата нафта се зајакна. Извештајот од американскиот Институт за нафта покажа остар пад на цените на суровата нафта од првично очекуваното, што влијаеше на цената на ова гориво. Денеска ќе биде објавен месечен билтен на ОПЕК, а во 16:30 часот ќе биде објавен извештајот за залихите на овој енергенс од страна на Владата на САД, што може дополнително да се рефлектира во цената на суровата нафта. За време на азиската трговија, цената на суровата нафта се зголеми за 0,67%.

EUR / USD

Еврото зајакна во однос на американскиот долар за време на азиската трговија. Во 11:00 во Еврозоната ќе бидат објавени податоци за индустриското производство, а вечерва во 20:00 во Федералните резерви на САД треба да се одлучи за каматната стапка. Исто така, оваа институција ќе објави економски проекции и ќе одржи прес-конференција, која може да се одрази и на девизниот курс на овој валутен пар. За време на азиската трговија, еврото се зајакна во однос на американскиот долар за 0,14%.

GBP / USD

Британската фунта зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Во 10:30 во Велика Британија, податоците од пазарот на труд ќе бидат објавени, а во 20 часот во САД вечер, Федералната резерва треба да одлучи за висината на каматната стапка. Исто така, оваа институција ќе објави економски проекции и ќе одржи прес-конференција, која може да се одрази и на девизниот курс на овој валутен пар. За време на азиската трговија, британската фунта зајакна во однос на американскиот долар за 0.11%.

USD / JPY

Американскиот долар ослабе во однос на јапонскиот јен за време на азиското тргување. Во 10 часот, гувернерот на банката Харухико Корода ќе одржи говор , а вечерва во 20 часот во САД, Федералните резерви треба да донесат одлука за висината на каматната стапка. Исто така, оваа институција ќе објави економски проекции и ќе одржи прес-конференција, која може да се одрази и на девизниот курс на овој валутен пар. За време на азиското тргување, доларот ослабна во однос на јапонскиот јен за 0.19%.

EUR / GBP

Еврото зајакна во однос на британската фунта за време на азиското тргување. Во текот на утрото во Велика Британија ќе бидат објавени податоци од пазарот на трудот, а во исто време податоците за индустриското производство ќе бидат објавени во Еврозоната, што заедно може да влијае врз девизниот курс на овој валутен пар. За време на азиското тргување, еврото зајакна во однос на британската фунта за 0,02%

AUD / USD

Австралискиот долар зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Овој утрински индикатор за довербата на потрошувачите на Вестпак беше објавен во Австралија, што беше значително подобар во споредба со претходниот месец, што се одрази во зајакнувањето на оваа валута. Вечерва во 20:00 во САД, Федералните резерви треба да донесат одлука за висината на каматната стапка. Исто така, оваа институција ќе објави економски проекции и ќе одржи прес-конференција, која може да се одрази и на девизниот курс на овој валутен пар. За време на азиската трговија, австралискиот долар зајакна во однос на американскиот долар за 0,24%.

Биткоин

Цената на биткоинот е ослабена за време на азиското тргување. Владата на Јужна Кореја повика вонредна седница за да разговара за ситуацијата на Јужнокорејската криза на  берзата. Објавено е дека Централната банка на Јужна Кореја до петок може да донесе серија регулаторни мерки насочени кон пазарот на крипти. Околу 08:00 часот, цената на биткоинот изнесува околу 16.542,00 долари, што укажува на пад од 1,91%.

Ознаки: 

Comments are closed.