Биткоинот како финансиски инструмент на берзата

DQmWEsPLU2osyW62k4JDG1PEaQRTmRd8GfWCPrW9UVYedZb

Биткоин е дигитална валута, создадена од процесот на “рударство”. Рударството значи дека вашиот компјутер решава исклучително комплицирана равенка. Со барање, имате право на награда – одреден дел од биткоиновата единица.
Биткоинот служи како средство за плаќање. Во почетокот, најчестата беше во онлајн продавниците, а денес се зголемува бројот на продавачи и даватели на услуги, кои овозможуваат плаќање на bitcoin, како и секоја друга валута.

Можете да купите Bitcoin на една од стотиците активни берзи за конвенционални валути, или директно од други сопственици.

Целта на основачот на Биткоин најверојатно е да оваа валутата стане средство за размена и мерка на вредност во модерната реална и виртуелна економија. Со сите колебања и негодувања дека валутата се случува преку ноќ, ова е една од најважните иновации во монетарната сфера, што може радикално да го промени економскиот систем.

Експертите исто така велат дека со напредокот на технологијата, резултатот ќе биде дека биткоинот нема да биде сосема различен од конвенционалните валути, кои се преку сто години на инфлацијата ги загубија повеќе од 90 отсто од нивната номинална вредност.

Кои се инвеститорите во Биткоин?
Инвеститорите во Bitcoin се, меѓу другите, оние кои се во потрага за револуционерни решенија, кои  веруваат во модерен финансиски систем, оние кои бараат висок степен на дискреција и доверливост на информациите на интернет, хакери, криминалци, нелегални трговци, стоковните трговци и други.
Сепак, во краток рок, многу важен фактор за развој и опстанок на Bitcoin се финансиски инвеститори – луѓе кои инвестираат првенствено во Bitcoin со цел да подоцна се продаваат по повисока цена.

Биткоинот како финансиски инструмент на берзата?
Со зголемената популарност и ограничен понудата, цената на Bitcoin е брзо се зголеми, а во последниве месеци доживеа драматичен скок и флуктуации.

Секоја негативна информација или секојдневно опаѓање од 10 проценти ги прави шпекулативни инвеститори нервозни и тие се обидуваат да се ослободат  од Биткоинот за да го спасат враќањето на инвестицијата. Ова ја намалува сегашната вредност на Биткоин на берзите и се намалува со остар пад (но само за кратко време).

Исто така, властите на одделни национални држави имаат негативно влијание, кое, преку регулаторни промени или закани, успеа да ја скрати довербата во дигиталната валута за кратко време.

Дел од јавноста смета дека биткоинот е валута која тотално ќе го промени светот и контролата која централните банки и други финансиски институции ја имаат врз светот и финансиите а со тоа го контролираат и човештвото во секој можен поглед. Според некои експерти биткоинот е решението за спасот од модерното ропство кое ни се случува секојдневно додека ние не го приметуваме, и затоа дел од најважните претставници на банките и финансиски институции дадоа негативни коментари за оваа валута.

Што понатаму ќе се случува во светот на финансиите со појавата на овој новитет допрва треба да видиме но биткоинот е присутен и очиглено нема намера да си оди.

Ознаки: 

Comments are closed.