Остар пад на акциите на фирмите од „Агрокор“ на загрепската берза

 

U-Vladi-ne-disu-kad-se-spomene-Agrokor

Индексите на Загребската берза паднаа повеќе од 1 отсто минатата недела, а најголем губитник беа акциите на компаниите на Агрокор, по објавувањето на нацрт-структурата на порамнувањето на доверителите на концернот  и на очигледна загуба на вредноста на акциите што акционерите ги имаат во тие компании.

Според хрватскиот портал Индекс, акциите во однос на почетокот на оваа година и периодот пред кулминацијата на кризата во “Агрокор” паднаа во случај на Џамница со 140.000 куни (18.524 евра) на 3.899 куни (516 евра), Леда 11.000 куни (1.456 евра) на 269 куни (околу 36 евра), и “Ѕвезда” од 4400 куни (582 евра) до 35 куни (околу пет евра).

Исто така се вели дека акциите на “Тишак” паднаа за 83 отсто, “Вупика” за 75 отсто и “Белја” за 46 отсто.

Во четвртокот, берзата го прекина тргувањето со акциите на компаниите на Агрокор – Леда, Јамница, Ѕвијезде, Тиска, Вупика, Беља, Житњак и ПИК Винковци, чии цени драстично се намалија за потоа берзата да донесе одлука за продолжување на тргувањето со тие акции во петок.

Ознаки: 

Comments are closed.