WallStreet благо порасна – технолошкиот сектор стабилен

458461213

На Волстрит, индексите на берзата во средата се зголемија малку, со технолошкиот сектор кој се стабилизираше додека енергијата ослабна.
Дау Џонс доби 0.11 проценти на 24.774 поени, додека S & P 500 порасна за 0.08 проценти на 2.682 поени, додека индексот Насдак беше 0.04 проценти на 6.939 поени.

По пет последователни рунди, индексот на технолошкиот сектор се зголеми за 0,2 проценти вчера,  најмногу благодарение на зголемувањето на цената на акциите на Фејсбук за 0,9 и Мајкрософт за 0,4 проценти.

Од почетокот на годината, технолошкиот сектор порасна за речиси 40 отсто, што го прави најголем победник меѓу сите 11 најважни сектори на индексот S & P 500.

Но, во последниве недели, таа е под притисок, бидејќи инвеститорите ги насочуваат своите средства во други сектори кои оваа година се намалени и може да имаат поголема корист од неодамна усвоената даночна реформа.

Вчера, меѓу најголемите губитници, беше енергетскиот сектор, со просечен пад на цените од 0,3 проценти, како резултат на падот на цените на нафтата по достигнувањето на највисоките нивоа во последните две и пол години.

Во овие денови помеѓу празниците Божиќ и Нова Година, обемот на тргување е мал, па вчера тој замени 4,36 милијарди акции на американските берзи, додека просечниот дневен волумен во изминатите 20 дена изнесуваше 6,8 милијарди.

Вчера, на европските берзи, внимателно се тргуваше. Лондонскиот индекс ФТСЕ порасна за 0,37 отсто на 7.620 поени и Париз ЦАЦ 0,08 отсто на 5,368 поени. Франкфуртскиот DAX ослабе 0.02 проценти на 13.070 поени.

Ознаки: 

Comments are closed.