Повеќе од една четвртина од земјата ќе се исуши ако климата биде потопла за 2 степена

1_sRhcqP6WlrBhFzd6AaEvRQ

Повеќе од една четвртина од површината на Земјата ќе бидат значително исушени, дури и ако човештвото успее да го ограничи глобалното затоплување на два степени Целзиусови, како што беше договорено со Паризскиот климатски договор, предупредија научниците.
Меѓутоа, ако затоплувањето се одржува на 1,5 степени, тоа може да ја ограничи сушата за десетина, што ќе заштеди две третини од Земјата, според една студија објавена во Природата климатски промени.

Ознаки: 

Comments are closed.