ЕУ ги намалуваат цените на роамингот за Западен Балкан

profimedia-0095155721_1000x0

Европската комисија организираше состанок на оператори за телекомуникации од регионот на Западен Балкан во Брисел.
“Ги замоливме регионалните компании да ја разгледаат можноста за намалување на роаминг цените меѓу земјите од Западен Балкан”, вели портпаролката на Европската комисија, Натали Вандајстад.

Тркалезната маса на телекомуникациските оператори од Западен Балкан се одржа во седиштето на Европската комисија во Брисел. Состанокот беше организиран од страна на комесарката Марија Габриел, задолжена за дигиталната економија и општество, и разговараше за телекомуникацискиот пазар во регионот.

“Бараме од компаниите во регионот да се истражуваат можните опции, како што се доброволно комерцијални договори , со цел да се намалат трошоците меѓу земјите  од Западен Балкан во роаминг.

Инаку, претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер бара да се  зајакнат односите на ЕУ со земјите од Западен Балкан и за таа цел, Комисијата сака да ги, меѓу другото, да се олесни процесот на промени и да поттикне позитивни случувања во областа на телекомуникацискиот пазар во регионот.

Планот за такви чекори треба да се претстави на следниот самит на ЕУ Западен Балкан, кој ќе се одржи во мај во Софија.

Ознаки: 

Comments are closed.