Форд вложува 11 милијарди долари во електрични автомобили

1200px-Ford_Motor_Company_Logo.svg

Американскиот гигант Ford Motor Company објави инвестиција од 11 милијарди долари во сегментот на електрични автомобили во следните пет години.
Форд планира да продаде 40 модели на хибрид (24) и полн електричен погон (16) до 2022 година.

Компанијата од Детроит  реагира на притисокот од светот на производителите на автомобили да се намали емисијата на штетни гасови.Главните конкуренти на  Форд, Тојота, Фолксваген, Џенерал Моторс, исто така, во последниве неколку месеци најави големи инвестиции во електрични автомобили за наредните 4-5 години.

Популаризација на електрични автомобили во светот почна , додека  фокусот  на најголемите производители во овој сегмент особено ќе влијае на еден од пионерите на оваа работа автомобилската Тесла.

Comments are closed.