Во БИХ увозот на дијаманти зголемен за 28 пати

111443618

Увозот на дијаманти, скапоцени камења, бисери и свила во Босна и Херцеговина се зголеми енормно, и во 2017 година увезува 28 пати повеќе дијаманти отколку во претходната година.
Увозот на дијаманти се зголеми од 166.250 КМ на 4.711.150 КМ, скапоцени камења на 9.559.230 КМ на 506.220 КМ, увоз бисери се зголеми на 964.450 КМ, додека увозот се зголеми на свила 151,425.25 409,363.04 BAM да BAM, според податоците на Управата за индиректно оданочување (ИТА) на БиХ.

Економскиот аналитичар Предраг Дудуковиќ истакна дека каматните стапки на орочените депозити, кои банките ги  нудат се ниски и дека граѓаните повеќе сакаат да  инвестираат пари во работи кои нема да  ја изгубат својата вредност.

Ознаки: 

Comments are closed.